T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ETİMESGUT - Samiye Naim Eğitim Vakfı Ortaokulu

Samiye Sakaryalı Kimdir?

SAMİYE SAKARYALI KİMDİR ?

Samiye Sakaryalı (Kandemir Okyay), 1924'de İçel'in Gülnar İlçesi'nde doğmuş, 6 Mart 2010'da ani bir kalp krizi sonucunda Ankara'da vefat etmiştir.

Babası, bir dönem Gülnar'da belediye başkanlığı da yapmış olan rahmetli Hüsnü Kandemir, annesi rahmetli Mürüvvet Kandemir'dir. Hakim-Avukat Seyfi Kandemir'in, Stilist-Terzi Sedat Kandemir'in ve Saadet Soylu'nun ablaları olan Samiye Sakaryalı, çocukluğunu geçirdiği Gülnar'dan, eğitimini sürdürebilmek için çok genç yaşta ayrılmıştır.

Birincilikle bitirdiği Gülnar İlkokulu'nu, yine pekiyi derece ile Silifke Ortaokulu, Bursa Yatılı Kız Öğretmen Okulu izlemiş, Samiye Sakaryalı bu okulların tümünden üstün başarıyla mezun olmuştur.
Adana'da bir süre ilkokul öğretmenliği yaptıktan ve kendi çabasıyla İngilizce öğrenmeye başladıktan sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce Bölümü'nü parasız yatılı olarak kazanmış ve 3 yıl içinde bu okulu da dereceyle bitirmiştir.

İlk İngilizce Öğretmenliği görevini ifa ettiği Akçaabat Ortaokulu'nda gösterdiği yüksek performans, O'nun Mersin Lisesi'ne İngilizce Öğretmeni olarak tayinini sağlamıştır. Mersin'de öğretmenlik yaparken birçok klasik çocuk öyküleri ve masallarını İngilizce'den Türkçe'ye tercüme etmiş, edindiği birikimle bir ev satın alarak yaşamını Ankara'da sürdürmeye başlamıştır.

Ankara'da İller Bankası'nda Genel Müdür Sekreterliği ve kontrolörlük vazifelerinde çalışan ve çeşitli seminerler, eğitimler için Devlet tarafından yabancı ülkelere gönderilen Samiye Sakaryalı'nın her zaman çok okuyan, entellektüel ve sosyal kişiliğine, bu seyahatlerin de çok faydası olmuş, hayat görüşü ve vizyonu daha da gelişmiştir.

Keskin bir iradeye, korkmadan, çekinmeden yarışa devam etme gücü taşıyan bir akla ve mantığa sahip, önsezileri güçlü, sıcak ve dost canlısı, renkli, hayat dolu çok özel bir insan olan Vakıf Kurucumuz Samiye Sakaryalı sanatçı yönüyle de parlamıştır.
Tam bir doğa aşığı kimliğiyle, bizzat kendi elleriyle topladığı çiçekler ve kelebekleri özel yöntemlerle kurutup tablolar, gece lambaları, paravanlar tasarlayan Samiye Sakaryalı, kuru çiçek kompozisyonları konusunda da gerçek bir öncü ve sanatçı olarak takdir edilmiştir.

Vakıf'ın Kurulması :

Samiye Sakaryalı'nın başarılı, mutlu ve dolu dolu yaşadığı hayatında hiç çocuğu olmamış ancak hep özel bir hedefi olmuştur: Yoksul, başarılı gençlerin eğitimine destek verecek bir vakıf kurmak.
Ortaokuldan itibaren maddi zorluklar içinde, ailesinden, baba ocağından uzakta, eş-dost-akrabaların yanına sığınarak eğitim görmenin çilesini bizzat çektiği için, bir vakıf kurmak ve özellikle memleketi olan İçel'in Gülnar İlçesi'ndeki gençlerin, çocukların eğitimine maddi manevi katkıda bulunmak hayalini hep içinde taşımıştır.

Silifke'de ortaokulda okuduğu sıralar yanında kaldığı bir aileden söz ederken,
"Bazı günler öğlen okuldan eve döndüğümde evde yiyecek bir şey bulamamışsam veya istemeye çekinmişsem, akşama kadar en iyi tok tutan, en ucuz gıdanın leblebi olduğunu bildiğim için hep sarı leblebi ile idare ederdim", diye anlatan Samiye Sakaryalı, yardıma muhtaç öğrencileri destekleme hayalini gerçekleştirmek için, ilk eşi rahmetli Naim Okyay'dan kendisine miras kalan Karasu'daki 10 adet arsayı hibe ederek, 2. eşi rahmetli Salih Sakaryalı'nın da manevi yardımı ve çabalarıyla 1990 yılında Samiye-Naim Eğitim Vakfı'nı kurmuştur.

1990-2000 yılları arasında Türkiye'nin pek çok iline giderek dürüst ve ikna edici kişiliği, hitabet gücü ile hayırseverlerden bağış toplamıştır. Tüm bu bağışları ve piyangolar,  kermesler düzenleyerek Vakıf'a kazandırdığı her kuruşu, Ankara'da ofis olarak kiraya verilebilecek apartman daireleri satın alma yolunda kullanan Samiye Sakaryalı, kira birikimleriyle Vakıf'a yeni gayrimenkuller ve dolayısıyla yeni gelir kaynakları kazandırmıştır.

Bankalarda yüksek mevduat faizi gelirleriyle değerlendirilen Vakıf'ın nakit varlığı gün geçtikçe artmış ve Samiye Sakaryalı da kendi mülklerinin tüm getirisini 20 yıl boyunca Vakıf'a bağışlamaya devam etmiştir.

86 yaşında vefat ettiği güne kadar bir peçeteyi bile neredeyse 8'e bölüp kullanan, ziyanı, israfı hiç bir zaman tasvip etmeyen ve son derece tutumlu bir yaşam stilini asla elden bırakmayan mizacı ile rahmetli Samiye Sakaryalı, sade bir İngilizce öğretmeni ve İller Bankası'ndan emekliye ayrılmış sade bir memur olarak Vakıf'ın birikimlerini bir iktisat dehası gibi etkin bir şekilde arttırabilme başarısını göstermiştir.
Bu birikimler, 1990'dan beri eğitim kurumları yaptırılmasında ve yardıma muhtaç öğrencilere karşılıksız burs verme yönünde kullanılmaktadır.

Vakıf aracılığı ile yaptırdığı okullarda okuyanların, burs vererek eğitimlerine katkıda bulunduğu tüm öğrencilerin yollarını aydınlatmış olan çok değerli Eğitim Neferi Rahmetli Kurucumuz Samiye Sakaryalı'nın yolunun da hep ışıklar içinde olacağına inanıyoruz.

O'nu çok seviyor, minnet, hayranlık, saygı ve özlemle anıyoruz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.01.2019 - Güncelleme: 30.04.2020 13:00 - Görüntülenme: 2617
  Beğen | 11  kişi beğendi